De keuze van het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit bij het EU-referendum van afgelopen vrijdag zorgt voor tal van verwachte en onverwachte ontwikkelingen. Zoals het politieke verraad van Michael Gove tegen mede-Brexiteer Boris Johnson. Z24 houdt je op de hoogte van het belangrijkste nieuws.

1) Wie wordt de opvolger van Cameron?

Britse media kijken donderdag vooral naar de strijd om het leiderschap van de Britse Conservatieve Partij, en dus ook de opvolging van David Cameron als Britse premier.

UPDATE: Boris Johnson trekt zich terug uit de race om de opvolging van David Cameron als leider van de Britse Conservatieven en premier van het Verenigd Koninkrijk. Dat kondigde Johnson donderdagmiddag aan, nadat zijn mede-Brexiteer Michael Gove zichzelf naar voren had geschoven in de leiderschapsrace. Een Shakespeariaans drama in de Conservatieve partij.

Mede-Brexiteer Michael Gove, waarvan gedacht werd dat hij een team zou vormen met Johnson, kondigde donderdagochtend plots aan zelfstandig mee te doen aan de leiderschapsrace. Een dolkstoot in de rug van Johnson.

Gove wilde Johnson helpen, maar zei donderdag: “I have come, reluctantly, to the conclusion that Boris cannot provide the leadership or build the team for the task ahead.”

Om half elf in de ochtend Nederlandse tijd kondigde de relatief neutrale Conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Theresa May aan een gooi naar het leiderschap van de partij te doen. Haar boodschap: "Brexit means Brexit." Word zij de verrassende outsider die er met de winst vandoor gaat?

Valutahandelaren reageerden voorzichtig positief op de politieke omwenteling bij de Conservatieven. Het Britse pond steeg circa 0,3 procent tegenover de dollar en de euro.

2) Chef Brexit bij de onderhandelingen

(ANP) - De Britse regering heeft woensdag een 'chef Brexit' benoemd. Hij moet een afdeling leiden die gaat helpen onderhandelen met de Europese Unie over het opzeggen van het lidmaatschap. Het is Oliver Robbins, een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken die twee jaar na de toetreding van zijn land tot de Europese Economische Gemeenschap werd geboren. Het lijkt een zware taak voor de 41-jarige 'Olly' Robbins te worden.

Nog afgezien van de politieke en economische problemen zijn er volgens meldingen in Britse media onvoldoende mensen beschikbaar om de gecompliceerde onderhandelingen te voeren en om meer dan veertig jaar van akkoorden met de EU en van EU-wetgeving te herzien of te vervangen. Het ambtenarenkorps is daar niet op berekend. Sinds 2010 is het aantal ambtenaren met 20 procent ingekrompen met de bezuinigingen van de regering van premier David Cameron. Die heeft woensdag in het parlement gezegd ondanks de brexit-problematiek te blijven bezuinigen.

3) Australische Republikeinen roeren zich tegen Brits imperialisme: Ausexit

UKIP-voorman Nigal Farage zag het al voor zich, na de Brexit: een zelfstandig Groot-Brittannië dat onbezwaard de banden met de "onze vrienden in de Commonwealth" zou kunnen aanhalen. Maar niet alle vrienden, ofwel ex-koloniën van het Britse wereldrijk, zitten daarop te wachten, signaleert de site Politico

In Australië bijvoorbeeld meldt de Australian Republican Movement, die geen Britse monarch als staatshoofd wil, dat het ledental in de 72 uur na het Brexit-referendum is vertwintigvoudigd...helaas geen absolute cijfers erbij.

De aanvoerder van de Australische Republikeinen, ex-rugby speler en schrijver Peter FitzSimons, ziet kansen voor een Ausexit: "Monarchisten mogen dan wel nauwe banden willen houden met Groot-Brittannië, de vraag is of we nauw verbonden willen blijven aan Little Britain."

4) Nieuw-Zeelandse hulptroepen voor Brexiteers

Nieuw-Zeeland zou de Britten juist steun willen bieden, door handelsexperts "uit te lenen" aan het Verenigd Koninkrijk, om betere beslagen ten ijs te komen in de onderhandelingen met de Europese Unie, zo meldt The Telegraph.

5) Schotten stuiten op Spaanse blokkade

De Schotse nationalistische leider Nicola Sturgeon is een charme-offensief begonnen richting de Europese Unie. Maar dat betekent niet dat Schotland met open armen wordt ontvangen, als het bij een Brexit lid wil blijven van de EU.

Vooral Spanje kijkt met argusogen naar de Schotten, zo meldt onder meer de BBC. "Als het VK vertrekt, vertrekt Schotland", benadrukte de Spaanse premier Mariano Rajoy woensdag. Belangrijkste reden: Spanje is doodsbang dat de separatistische beweging in Catalonië vleugels krijgt, als het de Schotten lukt om weg te breken van het VK en toch EU-lid te blijven.

6) Toegang VK tot interne markt: tegen welke prijs?

De belangrijkste vraag voor de opvolger van premier David Cameron in de onderhandelingen met de Europese Unie is hoe dicht het Verenigd Koninkrijk bij de interne markt van de Europese Unie wil blijven.

Onder meer zakenkrant The Wall Street Journal signaleert dat de Brexiteers voor een lastig dilemma staan. Het droombeeld dat de Britten volledige toegang houden tot de interne markt en tegelijk vrij verkeer van personen kunnen blokkeren èn verlost zijn van overtollige EU-wetgeving, lijkt volstrekt onhaalbaar.

Praktisch gezien heeft het Verenigd Koninkrijk vier opties - zie hier - wat betreft de handelsrelaties met de Europese Unie. Daarbij geldt steeds: hoe dichter je bij de interne Europese markt blijft, hoe meer EU-regelgeving je moet accepteren (zonder inspraak) en hoe hoger de verplichte bijdrage aan de EU is.

7) Brexit Business Tracker

Zakenkrant The Financial Times heeft een aparte Brexit Business Tracker gelanceerd. Wat zeggen bedrijven over de locatie van banen, in de nasleep van het Brexit-referendum? Wat zijn de gevolgen voor de winstgevendheid? Hier te volgen.

8) 'Medicijnen duurder in VK door Brexit'

Geen 350 miljoen pond per week erbij voor de Britse gezondheidszorg, zo erkende UKIP-leider Nigel Farage afgelopen vrijdag luttele uren na de uitslag van het Brexit-referendum.

Het kan nog wel eens erger uitpakken, signaleert zakenkrant The Wall Street Journal. De Britse gezondheidszorg leunt bij de inkoop van generieke medicijnen namelijk sterk op de zogenoemde parallelle import, waarbij medicijnen elders in Europa tegen de laagste mogelijk prijzen worden ingekocht, en zonder beperkingen mogen worden ingevoerd.

Op de korte termijn hebben Britse importeurs van goedkope medicijnen uit andere EU-landen zwaar te lijden onder de val van het Britse pond, zeggen importeurs tegen de WSJ. Winstmarges zijn verdampt doordat de verzwakking van het pond Britse importen uit de EU fors duurder maakt.

Voor de langere termijn ligt er de vraag of Groot-Brittannië bij een vertrek uit de Europese Unie nog wel gebruik mag maken van de vrije handel bij het doorverkopen van generieke medicijnen binnen de EU. De Britse jurist Rowan Freeland stelt tegenover de WSJ dat dit afhangt van nieuwe wetgeving.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl